Yağcıbedir Halısı Nedir?

Yağcıbedir halısı el dokuma halı motifleri arasındadır. Gördes tekniği ile ilmek atılmakta olup 1 dm2 içerisinde 1400 ile 1600 düğüm yer almaktadır. Santimetre başına ise 30 ile 35 arasında ilmek yer alır. Yaklaşık olarak 150 ile 200 yıllık oldukça geniş bir ömürleri vardır. 

Birinci sınıf kaliteye sahip olan bu halılarda yün kullanılmaktadır. Koyunlardan kırkılan yünler çeşitli işlemlerden geçirilmekte, ardından da özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Boyama esnasında da kök boyadan yararlanılmaktadır. Söz konusu bitkiler ve renkleri şöyledir;

  1. Meşe kabuğu: Kahverengi ve siyah
  2. Palamut tırnağı: Siyah
  3. Nar kabuğu: Kahverengi ve siyah
  4. Ceviz kabuğu: Kahverengi
  5. Çivit: lacivert
  6. Asma yaprağı: Filiz ve sarı 

Yağcıbedir halısı bunlardan farklı renklere de sahiptir. 

El Dokuma Halıdan Leke Çıkar Mı? yazısı da ilginizi çekebilir.

Yağcıbedir Halısı Nerenin?

Halı kültürü Anadolu’nun her yerinde görülmektedir. Her biri kendine has özelliklere sahip olduğundan bir ilgi konusu oluşturur. Yağcıbedir halısı nerenin sorusuna da bu bakımdan Balıkesir’in Sındırgı ve Bigadiç köylerinde, Yörükler tarafından dokunduğu söylenebilir. 

Burada dokunan halılarda birçok motif yer almaktadır. Bunların tümü bir anlamı ifade etmektedir. Bu bakımdan oldukça zengin bir yapısı vardır. Günümüzde başlıca modeller,

  1. Kiraz,
  2. Saat kapağı,
  3. Lale,
  4. Mühr-ü Süleyman,
  5. Kocabaş,
  6. Kartal,
  7. Hayat ağacı,
  8. Tutaç,
  9. Yıldız,
  10. Deve boynu gibidir.

Ancak bunların dışında heybe suyu, yıldızlı su, dilimli elma, elma ve tarak gibi motifler de yer almaktadır. Dolayısıyla bu halılar içerisinde herkesin zevkine uygun seçenekler bulunmaktadır. Hepsini inceleyebilir, aralarından size en uygun olanlarını tercih edebilirsiniz.

Yağcıbedir Halı Nasıl Yıkanır?

Yağcıbedir halı nasıl yıkanır? Bu halılar elde dokunduğu için doğru ve dikkatli bir şekilde yıkanması gerekir. Eğer evde yıkayacaksanız çeşme suyu sıcaklığında olmalıdır. Kullanılan şampuanlar da doğal bir yapıya sahip olmalıdır. Kimyasalların zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Bunun yanı sıra Yağcıbedir halısı halı yıkama firmaları tarafından da yıkanabilmektedir. Profesyonel bir firmaya vererek türünü ve el dokuması olduğunu söylediğinizde buna uygun bir şekilde gerekli işlemler yapılabilir.
Bloga dön