Taşpınar Halısı Nedir?

Taşpınar halısı nerenin? Günümüzde Aksaray halıcılığı, Taşpınar halıları olarak tanınmaktadır. Aksaray ve çevresinde köklü bir geleneğe sahip olup Selçuklular döneminden beri süregelmiş, devamlı gelişerek günümüze ulaşmıştır. 

Bu halılar motif ve desen olarak oldukça fazladır. Büyük bir bölümünün nasıl ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bitki, manzara, hayvan ve geometrik birçok motif görmek mümkündür. Aynı zamanda renk seçenekleri de bir o kadar zengindir. Söz konusu motifler arasında manzara içerikli olanların, 1950’li yıllar ardından yaygınlık kazandığı bilinmektedir. 

Bu bakımda birçok kişinin zevklerine uygun seçenekler vardır. Elde dokunduğu için yaşam alanlarında sağlıklı bir şekilde kullanılması mümkündür. 

El Dokuma Halı Nasıl Saklanır - Muhafaza Edilir? yazısı da ilginizi çekebilir.

Taşpınar Halıları Hangi Özelliklere Sahip?

Taşpınar halısı özellikleri el dokuma niteliği göstermektedir. Dolayısıyla fabrikasyon ürünler değildir. Her bir halıda insan emeği bulunur. Ana malzemesi yün olup bu Aksaray’ın dağ ve ova köylerinde hayatını devam ettiren, koyun yetiştiriciliği ile uğraşan kişilerden temin edilmektedir Yılda bir kere yapılan kırkma işlemi ile elde edilen yünler, bir ham madde olarak halılarda kullanılır.

Bu bakımdan yaşam alanlarını sıcak tutan bir yapıya sahiptir. Ham maddesi doğal olduğu gibi boyaları da bitkisel içeriklidir. Kök boya kullanılarak renklendirildiği için birbirinden farklı seçenekler yer almaktadır.

Bu açıdan içinde sentetik malzeme bulunmayan yapıları vardır. Dolayısıyla evlerinizde rahat ir şekilde kullanabileceğiniz ürünlerdir.

Taşpınar Halıları Nasıl Dokunur?

Taşpınar halısı el dokuma bir halıdır. Dolayısıyla özel tezgahlarda genellikle bir kişi tarafından dokunmaktadır. Lakin halı çok büyükse tezgahın başına iki kişi de geçebilmektedir. Her bir ilmek tek tek dokunduğu için büyük bir emek yer almaktadır. 

Halı aylarca ya da senelerce dokunarak ortaya çıktığı için yırtılmaya ve aşınmaya karşı dayanıklı bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle yıllar boyunca kullanılabilir yapıdadır. Ayrıca halının her bir motifi de insanlar tarafından ele alınır. Dolayısıyla bir sanat eseri gibi görüntüsü vardır.

Taşpınar halıları bu nedenle sadece renk bakımından değil, motif olarak da oldukça zengin seçeneklere sahiptir. Her zevk için uygun seçenekler yer aldığı için oldukça pratik yapıdadır.

Bloga dön