İran Halısı Nedir?

İran halısı nedir? Günümüzde el dokuma halı dendiğinde akla gelen iki ülke vardır. Bunlar Türkiye ile İran’dır. İran halıları, günümüzde dünyanın birçok yerinde kullanılmaktadır. İnsan elinden çıkan bu modeller akıl almaz bir işçilik ile dokunmakta, kök boyalar kullanılarak renklendirilmektedir.

Bu halılar İran’da adeta bir sanat olarak yapılmaya devam edilmektedir. Bu bakımdan oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Hala yaygın bir şekilde yapılmakta olup zengin renkleri ve sanatsal desenleri ile ilgi çekici bir yapısı bulunmaktadır.

Günümüzde İran halıları, en fazla değer verilen mülklerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle oldukça önemlidir. İran halısı el dokuma olarak üretildiği için uzun bir süreç ardından ortaya çıkmaktadır.

El Dokuma Halı Alerji Yapar Mı? yazısı da ilginizi çekebilir.

İran Halılarında Hangi Renkler Kullanılır?

İran halıları renk olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu bakımdan İran halısı satın almak isteyen her insan, kendi zevklerine uygun renkler bulabilir. Bunlar kök boya ile yapıldığı için güneş ışınlarında kalınca solmayan bir yapısı vardır. Ayrıca yıkama ile rengi de kaçmaz. Bu bakımdan oldukça avantajlıdır. 

Kök boya olarak bitkiler kullanıldığı için bu halılar tamamen doğaldır. Günümüzde hala yararlanılan bazı bitkiler şöyledir;

  1. Nar kabuğu
  2. Kımız böceği
  3. Ceviz
  4. Zerdeçal
  5. Çivit otu

İran halısı el dokuma sadece bunlarla değil, farklı kök boyalar ile de yapılabilmektedir.

İran Halısı Tarihi

İran halısı eski çağlara kadar takip edilebilir. Ancak bu döneme ait bilgiler bulunmamaktadır. Ancak Milattan Sonra 14 ve 15. yüzyıllara ait birbirinden farklı desenlere sahip halılar bilinmektedir. Özellikle 16. yüzyıl ile birlikte halıcılık önem kazanmış, parlak dönemlerini yaşamaya başlamıştır. 

Bu dönemlerde halı saray için yapılmıştır. Safevi döneminde halıcılık doruk noktasına ulaşmıştır. Bu döneme ait olan 1500 örnek, günümüzde dünyanın farklı yerlerinde bulunan müzelerde saklanmakta ve sergilenmektedir. Ancak 19. yüzyıldan itibaren bu durum değişmiş, halı ihracatı da yapılmaya başlamıştır.

Bugün de İran halısı el dokuma olarak ülkede üretilmeye devam etmektedir. Zengin motifleri ve renkleri ile hala büyük bir estetik zevke sahiptir.
Bloga dön