Halının El Dokuması Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Halının El Dokuması Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Halı ve kilimler her yaşam alanında en önemli dekorlar ve aksesuarlar arasındadır. Zira halıların olmaması adeta çıplak bir görünüm sergiler. Halılar, odanın bir bütün olarak daha iyi görünmesine yardımcı olur.

Günümüzde halılar hem elde hem de fabrikasyon olarak makinelerde üretilmektedir. Her birinin seçenekleri oldukça geniştir. Lakin el dokuması olanlar fabrika çıkışlı olanlara göre hem daha doğal hem de daha şıktır. Bu sebeple özellikle son zamanlarda birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Ne var ki fabrika çıkışlı ve gerçek bir halıyı ayırt etmek düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Eğer doğru bir ürün almak, hataya düşmemek istiyorsanız halının el dokuması nasıl anlaşılır oldukça önemli bir konudur.

El Dokuma Halının Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır? Yazısı da ilginizi çekebilir.

Halının Altını Kontrol Edin

Halının el dokuması nasıl anlaşılır diyorsanız, ürünün makineden ziyade el yapımı olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri, halının arkasını veya altını kontrol etmektir. Düğümler ve dokuma tam olarak aynı değilse, o zaman onun el yapımı bir halı olduğu anlaşılabilir. Zira el ile dokunduğu için doğal olarak farklılıklar, simetri problemleri ve bir takım hatalar bulunacaktır.

El yapımı bir kilim yaparken, dokumacıların düğümleri manuel olarak halının tabanına atması ve ardından her bir düğümü elle bağlamaya başlaması gibi, halının arkasına baktığınızda da tek tek düğümleri ayırt edebilirsiniz.

Bunun dışında makineler size her yanı eşit, profesyonel halılar sunacaktır. Zira insanlara göre simetrik şekilde çalışırlar ve hata yapma ihtimalleri de düşüktür.

Renk Varyasyonları

Genellikle el yapımı kilimlerin hafif renk farklılıklarına sahip olma olasılığının daha yüksektir. Zira çoğu zaman renk tükenmişse buna en yakın olan tercih edilir. Aynı renk olsa bile sonradan atılan bir katman daha açık/koyu olabilmektedir.

Dolayısıyla halının el dokuması olduğu nasıl anlaşılır diyenler, bunları da gözden geçirmelidir. Böylece kolay bir şekilde orijinal olanlar anlaşılabilir. Bu sadece farklı partilerde değil, aynı partilerde üretilen halılarda da geçerlidir. Bu genellikle renkte hafif bir değişiklik şeklinde gözlemlenir.

Ancak makine yapımı kilimlerde kullanılan malzemeler tipik olarak tek bir partide boyanır. Boya belirli bir miktar eklendiği için bitmesi veya bir yerine eksik/fazla sürülmesi söz konusu olmaz. Bu nedenle renkler halı boyunca tek tip olacaktır.

Beyaz Izgara Çizgileri Ve Saçaklar

Halının el dokuması nasıl anlaşılır diyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da beyaz ızgara çizgileri ve saçaklardır.

Tipik olarak, makine yapımı kilimlerin arkalarında bilgisayarlar tarafından yapılmasının bir sonucu olan çok sayıda beyaz çizgi bulunur. Ancak el yapımı bir halı, insanlar tarafından dokunduğu için aynı belirgin beyaz ızgara çizgilerine sahip olmayacaktır.

Ayrıca, halınızın bir püskülü varsa, genellikle el yapımı olup olmadığını püskülün konumundan ve dikilmiş görünüp görünmediğinden anlamanız da mümkündür. El dokuması kilimler, halı ipliğinin bir parçası olarak her zaman saçak uçlarına sahip olacaktır. El dokuması halının püskülü, halıya bir ek değil, halının temelinin bir uzantısıdır.

Tüm bunları değerlendirirseniz, halının el dokuması nasıl anlaşılır konusunda daha kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ancak tüm bunlar detaylı ve dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Zira bunların anlaşılması hemen kolay olmayabilir. Üstün körü bir gözlem, size yardım etmeyebilir.

El Yapımı Halıların Avantajları Neler?

Mekanınıza akıllara durgunluk veren benzersiz bir tarz katmanın yanı sıra, el yapımı halılar başka avantajlara da sahiptir. Ürünler rahat ve son derece yumuşak yapıdadır. Dokumada kullanılan doğal malzemeler, halılara aşırı yumuşaklık ve rahatlık duygusu getirir.

Çıplak ayakla yürümek, lüks konforun yanı sıra size sıcak ve ipeksi bir his verir. Ayrıca şu gibi etkileri de vardır;

  1. Uzun kullanım: Elde dokunan halılar, fabrika çıkışlılara göre daha dayanıklıdır. Özellikle çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız olduğunda en iyi seçimdir. Ayrıca doğal olarak leke tutmaması da bir artıdır. Bunun yanı sıra, bu halı ve kilimler çeşitli renk ve desenlerde gelir.
  2. Dekoratif görünümü: El işi halı veya kilimlerin kusurlu dokumaları son derece zarif ve asil görünüyor. Cazibeleri gelecek nesiller için asla kaybolmaz ve benzersizlikleri sonsuza kadar kalır.
  3. Zemine renk verir: El dokuması kilimler kesinlikle zemine renk ve sıcaklık katar. İster ahşap ister karo zemin olsun, el yapımı halılar her tür zeminde harikadır. Klasikten moderne her türlü odaya görünüm kazandırmak için de bu ürünler, mobilyanıza göre mükemmel bir seçim sunar. Ayrıca dramatik değişim için çıplak duvarlara asılabilirler.

Elde dokunan halı ve kilimler, bu bakımdan birçok artı kazandırır.

Bloga dön