Halı Nasıl Dokunur?

Halı nasıl dokunur? Halı normal kumaş dokusu yüzeyinde ilme iplikleriyle zemin dokusunu kaptan hav yüzeyi dokular olup, ilme iplikleri elle çözgüler etrafında bağlantılar meydana getirilerek elde edilmektedir. Hav yüzeyini oluşturan iplikler ardından kirkit isimli alet ile dokuya sıkıştırılır ve halı yüzeyi meydana getirilir.

El dokuması halılar, özel tezgahlarda dokunarak oluşturulur. Bu alt kısmı yere oturtulan, üst kısmı ise oynayabilen farklı kısımları mevcut büyükçe bir kasnaktır. Yapı olarak da birbirine geçme kalın sırıklardan meydana gelir. Halı tezgahına yukarıdan aşağıya doğru yün iplikleri, tarak dişleri gibi sıkı bir şekilde gerilidir.

Halı da bu ipliklerinde üzerinde dokunarak, zamanla ortaya çıkarılır. Genellikle bir kişi olsa da çok büyük bir halı iki kişi tarafından da hazırlanabilir. Bunlara çözgü denmekte olup, bir kısmı önde bir kısmı arkada 2 yüzey meydana getirecek şekilde gerilmiştir.

Bunların aralarına enleme olarak varagele adlı değnek konuşmuştur. Değnek iplikler arasında aşağı-yukarı hareket ettirilmekte, bulunduğu yerdeki arka ve ön sıra ipliklerinin arasında bir boşluk bırakmaktadır. Böylece halı dokumada düğümleme gerçekleştirilir.

Halı tezgahında çözgü ipliklerinin arasından her telin birini önde, diğerini arka kısımda bırarak enlemesine geçirilen ipliğe ise atkı adı verilir. Bunun geçişi için ayrıca gücü, düzeni bulunur. Her düğüm sırası tamamlanıp, enlemesine atkı ipliği geçirileceğinde gücü düzenine bastırılarak çift ya da tek iplik sıraları geriye alınır. Düğüm sırası tamamlanınca, aşağı çekere sıkıştırmak için kirkit taraktan yararlanılır.

Yukarıdan aşağı indirilmek şekliyle atkı tellerine vurdurulan kirkit iki atkı arasında kalan düğüm sırasını aşağıya itmekte, böylece sıkıştırmaktadır. Halı nasıl dokunur diyorsanız, genel anlamda böylece meydana çıkar.

El Dokuma Halı Ne Kadar Sürede Ortaya Çıkar?

El dokuması halı modelleri günümüzde farklı metrekare ölçülerde üretilir. Çünkü her yaşam alanına ve kişilerin isteklerine göre bunlar farklılık gösterir. Küçük modeller olduğu gibi büyükler de vardır. El dokuması halılar insanlar tarafından dokunduğu için imal edildikleri belirli bir süre yoktur.

Ancak genellikle bir halı tezgahında bir kişi çalışmaktadır. Büyük bir halı modeli söz konusuysa iki kişi de olabilmektedir.

El Dokuma Halı Nasıl Anlaşılır?

Her ne kadar makine ve insan tarafından dokunan bir halının anlaşılamayacağı düşünülse de bunlar tamamen farklıdır. Eğer nelere dikkat edeceğinizi biliyorsanız zorluk çekmeden anlaşılabilir.

Elde dokunan halılarda, arkada düğümler vardır ve bunlar bir işarettir. Simetrik olmayan bir düzende olup her ilmekten sonra atılır. Bunun yanı sıra arkasında  da ön yüzündeki desen göze çarpar. Lakin bunun aksine makine halıları otomatik olarak çalıştığı için düğüm yerleri yoktur ve ilmek izleri motiflerdir.

Dolayısıyla bunları inceleyerek, el dokuması halı modelini kolay bir şekilde ayırt etmeniz mümkündür. Ayrıca nizami düzen de önemlidir. El dokuması halılar insanlar tarafından işlenir. Motifler tek tek uygulandığı için her biri nizami bir düzen göstermeyebilir ve farklılıkları olabilir. Ancak makineler otomatik çalıştığı için daha dzüenli yapıdadır.

El dokuması halı nasıl anlaşılır diyorsanız tüm bunları değerlendirerek, zorluk çekmeden karar vermeniz mümkündür.

El Dokuması Halı Nasıl Temizlenir?

Peki el dokuması halı nasıl temizlenir? Her ne kadar el dokuması halılar kaliteli ve dayanıklı olsa da dikkatli ve doğru bir şekilde temizlenmesi şarttır. Aksi halde yapısına zarar gelmesi mümkündür. Ayrıca temizlenmediği takdirde zamanla düğümleri aşınarak, sökülmeye başlayabilir.

Bu gibi durumların olmaması, halının uzun yıllar kullanılması için el dokuması halı modelleri için özel sunulan şampuanlardan yararlanılmalıdır. Ayrıca halıya çok sert davranmak, farklı kimyasallar uygulamak da halıya zarar verir. Ek olarak organik boyaların akmasına, soluk bir görünüme yol açabilir.

Silme esnasında seri hareket edilmeli, öncelikle duru suyla bölge temizlenmelidir. Yumuşak bir havlu kullanılarak tampon gerçekleştirilmelidir. İlk durulama ardından da lekeyi tamamen temizlemek için doğal sabun veya özel şampuanlardan yararlanılmalıdır.

El Dokuması Halılar Firmalar Tarafından Temizlenebilir Mi?

El dokuması halı, nasıl yıkayacağınızı biliyorsanız evin içinde de yıkanabilir. Ancak bunun için zamanınız yoksa veya uğraşmak istemiyorsanız, profesyonel olarak halı yıkayan firmalar ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu firmalara halınızın el dokuması olduğunu ve dikkat edilmesini söylerseniz, firma el dokuması halıları özel şekilde yıkayarak size geri getirebilir.

Bloga dön