El Dokuma Yün Halı Nasıl Saklanır?

El dokuma yün halı nasıl saklanır? Eğer el dokuma halılarınız varsa ve bunları herhangi bir sebeple bir süre kullanmayacaksanız, güvenli bir şekilde kaldırmanız en doğru olandır. Çünkü yerde uzun süre serili kalması kullanılmasa bile tozlanmasına, böcekler tarafından zarar görmesine neden olur.

Ancak saklama sadece plastiğe sarıp bir yere kaldırmaktan da ibaret değildir. Depolanan halılar, doğru şekilde kaldırılmadıkları takdirde şeklini kaybedebilir, haşereleri çekebilir ve istenmeyen kokuları biriktirebilir. Ayrıca halılar, bir saklama alanında sarılı ve rulo halindeyken bile oldukça büyük olabilir.

Bünyan Halısı Nedir? yazısı da ilginizi çekebilir.

Halıları doğru şekilde saklamayı öğrenmek uzun ve meşakkatli bir süreç gibi görülse de aslında oldukça kolaydır. Eğer el dokuma yün halı nasıl saklanır diyorsanız, adım adım aşağıda yer alan maddeleri takip etmeniz yeterlidir;

  1. Halıyı iyice temizleyin.
  2. Halıyı güvelerden ve diğer böceklerden koruyun.
  3. Saklamak için halıyı sıkıca sarın.
  4. Halıyı koruyucu bir kumaş veya plastikle sarmalayın.
  5. Halıyı yerden yüksekte, serin ve kuru bir ortamda saklayın.
  6. Halıyı açın ve birkaç ayda bir hasar belirtileri olup olmadığını kontrol edin.

Kışın ya da yazın halıları kaldırmak gibi bir amacınız varsa bu adımları takip ederek, kısa sürede aradığınız sonuçları almanız mümkündür.

Halıyı İyice Temizleyin

El dokuma yün halı nasıl saklanır diyorsanız, ilk olarak temizlik ile süreç başlar. Halıyı temizlemeden koymak kötü kokulara, böcek çekmesine neden olur. Dolayısıyla halıya zarar vermeden toz, kepek ve diğer tüm parçaları elektrikli süpürge ile almanız tavsiye edilir.

Süpürme işlemleri bittiğinde de yünü, yapısına uygun bir şekilde yıkamanız gerekir. Bunu ister evde kolay bir şekilde yapabilir isterseniz halı yıkama firmalarından yardım alabilirsiniz. Şayet firmaya teslim etmek isterseniz, süpürme olmadan da teslim edebilirsiniz.

Çünkü firma halıyı merkeze götürdükten sonra yıkamadan önce ayrıntılı bir ön temizlik yapacak, tüm parçaları alacaktır. Ayrıca gerekliyse tamir işlemleri de yapılabilir. Ardından da temiz halılar evlerinize kadar geri getirir. Böylece kışın ya da yazın halıları kaldırmak isteyenler, temizlik aşamasını tamamlayabilir.

Halıyı Güvelerden Ve Diğer Böceklerden Koruyun

Halıyı temizlemek, üzerinden bir süre geçtikten sonra güve ya da farklı böcekleri çekmeyeceğini göstermez. Özellikle çatı katı, garaj ya da bodrum gibi bir yerde saklayacaksanız bu tehlike çok daha yüksektir.

Böceklerin uzun süre halıda olması, yapısına büyük bir hasar verir. Bu nedenle geri döndüğünüzde halınızı kullanışsız bir şekilde görebilirsiniz. Böyle bir şeyi yaşamak istemiyorsanız, halıya böcek koruyucu sıkmanız tavsiye edilir.

Saklamak İçin Halıyı Sıkıca Sarın

Halıları katlamak daha küçük boyutlara inmelerini sağlar. Her ne kadar pratik olsa da bu durum çatlamalarına, kırılmalarına ve bozulmalara yol açabilir. Bu nedenle el dokuma yün halı nasıl saklanır için bir diğer adım rulo halinde sarmaktır.

Eğer halıyı düz tutmakta zorluk yaşıyorsanız, bunun için uzun çubuklardan kullanmanız mümkündür.

Halıyı Koruyucu Bir Kumaş Veya Plastikle Sarmalayın

Halıyı ruloladıktan sonra bir koruyucuya sarmanız gerekir. Eğer haşere gelmemesini istiyorsanız ve güve olmaması için ne yapmalı diyorsanız, dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Çünkü ekstra güvenlik önlemleri almak daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Eğer koruyucu içerisine lavanta, sabun ya da defne yaprağı, kurutulmuş limon kabukları koyarsanız, onları daha iyi bir şekilde uzakta tutabilirsiniz. Ancak kimyasalları ve yünün yapısına zararlı şeyleri kesinlikle koymamanız gerekir.

Bunun yanı sıra halıları kaldırırken içine ne konur diyenler için bazı çözümler de vardır. Bunları halının içine attıktan sonra bir kumaşa ya da naylona, plastiğe sarmanız gerekir. Ardından da alt ve üst noktaları kapatılır.

Özellikle nefes alabilen kumaşlara ya da maddeler sarmanız tavsiye edilir. Çünkü bunlar halının nefes almasına, böylece kötü bir şekilde kokmamasına yardımcı olur. Eğer halıyı bir yere götürmeniz gerekiyorsa bu aynı zamanda pratik bir çözümdür.

Halıyı Yerden Yüksekte, Serin Ve Kuru Bir Ortamda Saklayın

Halıyı güzel bir şekilde sardıktan sonra da saklamak gelir. Her ne kadar önemsiz bir adım olarak görülse de dikkat edilmesi şart olan bir yerdir. Çünkü çok iyi şekilde koruma önlemi alsanız da, uzun süre gelmeyecekseniz dikkatsiz bir yerde zamanla zarar görebilir.

Eğer el dokuma yün halı nasıl saklanır diyorsanız ilk olarak direk güneş ışığına bırakmamanız gerekir. Aynı şekilde alçak yerde bırakmak da çabuk tozlanmasına ve böcek kapmasına yol açabilir. Bu bakımdan halılar yüksekte, serin bir ortamda saklanmalıdır.

Ayrıca halının kolay ıslanabilen bir yerde olması siz gelene kadar sırılsıklam olmasına böylece çürümesine yol açabilir. Bu durumda tek çözüm farklı bir halı almadır. Böylece bir şey yaşamamak için kuru olduğundan da emin olmanız gerekir.

Halıyı Açın Ve Birkaç Ayda Bir Hasar Belirtileri Olup Olmadığını Kontrol Edin

El dokuma yün halı nasıl saklanır diyorsanız, yukarıdaki adım ile beraber işlemle de sonlanır. Eğer evde duracaksanız, birkaç ayda bir kere açarak hasar kontrolü yapmanız, buna göre gerekli adımları atarak işlem yapmanız tavsiye edilir. Böylece sorun varsa daha hızlı bir şekilde müdahale edilebilir. Gelmeyecekseniz bir tanıdığınızdan da halıları kontrol etmesini istemeniz mümkündür.

Şayet uzun süre gelmeyecekseniz, eve geldiğiniz zaman önce halıyı kontrol etmeniz gerekir. Ardından da kullanmadan ayrıntılı olarak kontrol etmeniz böcek ve koku gibi durumları kontrol etmeniz önerilir. Bundan sonra da halı tekrar yıkanır.

Burada da aynı şekilde ister evde yıkayabilir isterseniz halı temizleme firmaları ile anlaşabilirsiniz. Bunları tamamladıktan sonra yalnızca halıyı sermeniz ve kullanmaya başlamanız kalır.
Bloga dön