El Dokuma Halının Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır?

El dokuma halı modellerinin tersi ve düzü nasıl anlaşılır? Halılar yaşam alanlarının en gerekli olan mobilyalarından bir tanesidir. Eve estetik bir görünüm kazandırdığı gibi zemin ile ortamın bağlantısını keser. Böylece daha sıcak bir yer oluşturmaya fırsat tanır.

Ancak bunların doğru bir şekilde kullanılması şarttır. El dokuma halılarda, tersi ve düzün neresi olduğu sık sık karıştırılabilir. Temel olarak düz olan bölge, tasarım bittiğinde dışta görülen yerdir. Aynı zamanda üzerinde yürünen alandır. Ters bölge ise zemine temas eder.

El dokuma halılarla renkler arka tarafta da aynı olduğundan ayırt etmek güç gibi durabilir. Ancak oldukça basittir. Çünkü ön yüzde motifler daha canlı ve belirgin bir yapıya sahiptir. Arka tarafta ise bunların sadece izleri belli olur.

Ayrıca el dokuma halı modelleri hazırlanırken bazen iplikler kopabilir. Bu durumda fazlalıklar kumaşa tersten bağlanır. Dolayısıyla böyle bir şey görmüşseniz, halının tersine baktığınız anlamına gelir.

El Dokuma Yörük Halısı Nedir? yazısı da ilginizi çekebilir.

El Dokuma Halı Nasıl Anlaşılır?

İnsanlar her zaman aldıkları bir ürünün hakiki olup olmadığını bilmek ister. Bu özellikle halılarda geçerlidir. El dokuma halı almak isteyenler de fabrikasyon ile nasıl ayırt edeceklerini düşünebilir.

  1. Her ne kadar fabrika çıkışlı bir halı ile ayırt edilemeyeceği düşünülse de nelere bakacağınızı biliyorsanız oldukça kolaydır. Aşağıda mevcut hususlara özen gösterirseniz, sorun çıkmadan fark edebilirsiniz;
  2. Fabrikasyon halılar makinelerde imal edilir. Bu nedenle motifler her yerde aynı, eşit ve simetriktir.
  3. El dokuma halılar insanlar tarafından dokunur. Bu yönüyle yer yer asimetrik yapılar, motiflerin bozulduğu gözlemlenebilir.
  4. El dokuması halı ipliklerin 2 sıra iplik üzerine düğümlenmesi suretiyle dokunur. Ancak fabrikasyon halılar makinede dokunduğu için söz konusu düğümler yoktur.
  5. Düz şerit çizgiler gibi ilmek izleri makine halısını gösterir.
  6. Makine çıkışı halılar yazılım ile imal edildiği için neredeyse kusursuz bir görünüm taşır. Ancak el dokuma halılarda yer yer sorunlar görülebilir.

Eğer el dokuma halı modelleri için bir inceleme yapıyorsanız, bunlara dikkat ederek hakiki bir tane almanız mümkündür.

El Dokuma Halı Nasıl Alınmalı?

Peki, el dokuması halı alırken nelere dikkat edilmeli? Her ne kadar el dokuması terimi farklı modellerin olmadığı düşündürse de aslında bu bir genellemedir. Bu kapsamda Anadolu, İran, Yağcıbedir ve daha pek çok halı vardır. Her birinin özellikleri ve görünümü de değişir.

Dolayısıyla halı almak istiyorsanız, ilk olarak nasıl bir model aradığınıza karar verilmelidir. Ardından da farklı ölçülerin olduğu hatırlanmalıdır. Bu yönüyle sermek istediğiniz yer önceden ölçülmelidir. Böylece ihtiyaçlarınıza en uygun olanlar keşfedilebilir.

Eğer el dokuması halı almak istiyorsanız bunlara dikkat ederek, yaşam alanlarınızda uzun yıllar verimli şekilde kullanabileceğiniz dokuma ürünlere ulaşabilirsiniz.

Bloga dön