El Dokuma Halıdan Leke Çıkar Mı?

El dokuma halı nasıl temizlenir? Halılar insan yaşamında en çok kullanılan ev eşyalarını oluşturur. Zeminde oldukları için yılın her günü kullanılır. Bu durum kirlerin hızlı bir şekilde birikmesine, buraların bir zararlı mikroorganizmaları yayan bir merkez haline gelmesine yol açar. 

Bu nedenle düzenli bir şekilde yıkanmaları ve temizlenmeleri şarttır. Peki, bu nasıl yapılmalıdır? Halıları yanlış temizlemek onlara zarar verir. Bu sadece daha kötü görünmesine neden olmaz. Zamanla yıpranmayı ve yırtıkları arttırarak bir süre sonra kullanılmaz hale gelir.

Bu bakımdan el dokuma halı hakkında da nasıl temizleneceğini bilmeniz gerekir. Bu ürünler fabrika çıkışlı olanlara göre daha dayanıklı ve kaliteli olsa da temizlik gerektirmediğini göstermez. Lakin onlar ile karşılaştırıldıklarında daha kolay hijyenleri sağlanabilmektedir.

Taşpınar Halısı Nedir? Yazısı da ilginizi çekebilir.

El Dokuma Halılarda Sık Sık Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

El dokuma halı temizliği hakkında birçok yanlış bilinen konu vardır. Bunlar halının kısa sürede bozulmasına giden yolu açar. Her halının doğru bir şekilde temizlenmesi gerekir.

El dokuma halılar, bu özellikleri nedeniyle doğal bir yapıya sahiptir. Gerek malzemesinde gerekse boyasında sentetik içerik yoktur. Böylece doğal boya ve iplikler kimyasal kullanımı sonucunda zarar görür. Ayrıca daha ilk kullanımdan sonra bile renkler açılabilir.

Bunu yanı sıra doğru bir şekilde silmemek de halıya zarar verir. Temizlik işleminin yavaş ve dikkatli olması gerekir. Dairesel sert silmeler, aşırı basınçlı ovmalar yapılmamalıdır. Bu durum bükümlerin açılmasına yol açabilir.

El Dokuma Halılarda Lekeler Çıkar Mı?

Kök boyalı halı nasıl yıkanır zor gibi dursa da oldukça kolaydır. Eğer bir bölüm lekelenmişse ve sadece orayı temizlemek istiyorsanız, aşağıdaki işlemleri takip ederek kısa sürede sonuç almanız mümkündür;

  1. Lekeli bölge 1 ya da 2 dakika boyunca su altında tutulmalıdır.
  2. Bölge kimyasal olmayan bir sabun ile iyice köpürtülmelidir.
  3. Bu köpük ile lekeli yerler dikkatlice temizlenmelidir
  4. İşlem tamamlanınca sabun halıdan tamamen alınmalıdır. 
  5. Fazla su elinizle sıyırarak alınmalıdır. Halı iplikleri hav yatım yönüne bakacak şekilde olmalıdır. 
  6. Islaklığın alınması için tampon ya da kağıt havlu uygulanmalıdır. 
  7. Halı kuru bir yere, iplikleri hav yatım yönüne olacak şekilde yatırılmalıdır.

El dokuma halı böylece güneş altında kolay bir şekilde temizlenebilir.

El Dokuma Halılar Evde Nasıl Temizlenir?

El dokuma halı modelleri haftada bir kere elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Bu esnada dikkatli olmalı, halıya zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Bu işlem tüylerin yatık olduğu tarafa doğru gerçekleştirilmelidir. 

Bunun dışında genel yıkama ve temizlik işlemleri geleneksel yöntemler ile yapılabilir. Ancak burada kimyasal değil doğal olan ürünlerden yararlanmanız gerekir. Böylece halıyı korumanız daha kolay olacaktır. Şu işlemleri takip ederek halınızı temizlemeniz mümkündür;

  1. İlk olarak halınızı güzel bir şekilde süpürün.
  2. Şampuanın daha iyi işlemesi için halıyı ıslatın.
  3. Şampuan dökerek köpüklendirin. Ardından da halıya zarar vermeden nazikçe bunu yayarak temizlemeye başlayın.
  4. Tüm halı temizlendikten sonra ilk olarak sabun köpüklerini tamamen alın.
  5. Halının suyunu alın. Ardından da havlu ile kalan ıslaklığı giderin.
  6. Güneş alan bir yere halıyı serin.

El dokuma halı evde nasıl temizlenir böylece tamamlanır. Ancak en iyi sonuçları almak istiyorsanız düzenli olarak profesyonel halı yıkama firmalarını da tercih edebilirsiniz. Bu merkezler her halıya özel şekilde davrandıkları için el dokuma halılarını da özel bir şekilde yıkamaktadır. Bu nedenle problemsiz sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Bloga dön