El Dokuma Halıda Kök Boya Nedir?

Doğal kök boya günümüzde özellikle kilim ve halıları boyamak için kullanılan bir tekniktir. Bitki köklerinden imal edildiği için doğal bir yöntemdir. Böylece yaşam alanlarında sorunsuz bir şekilde kullanmanıza imkan tanır.

19. yüzyıla kadar aktif şekilde kullanılan bu boyalar, özellikle sanayi devrimi ardından bir dönem trendlerden düşmüştür. Ancak bir süre sonra doğallığın ve sağlığın ön plana çıkmasıyla tekrar gün yüzüne çıktığı görülmektedir.

Zira içinde sentetik malzemeler olmadığı için insan sağlığını riske atmaz. Yıkandıktan sonra bile problem yaşamadan kullanılabilir. Böylece insanlara en iyi çözümleri sunmaktadır.

Oteller İçin El Dokuma Halı Modelleri Yazısı da ilginizi çekebilir.

Kök Boya Hangi Renklere Sahiptir?

Doğal kök boya bitkilerden yararlanılarak üretilmektedir. Bu nedenle tüm renkler vardır. Ancak en fazla sarı, koyu kırmızı, kahverengi ve mavi renkleri görülmektedir.

Bunun dışında bir rengin farklı tonlarını da bulmak mümkündür. Zira kök boyanın bitkisi arttırırsa boya koyu renk almakta, azaltılırsa daha açık tonlar elde edilmektedir. Dolayısıyla hem laciverti hem de gök mavisini bulmak mümkündür.

Dolayısıyla yaşam alanlarınız için istediğiniz rengi seçmeniz mümkündür.

Kök Boya Nasıl Yapılır?

Doğal kök boya dikkatli bir üretim sürecinden geçmektedir. Bu süreç sonucunda kaliteli sonuçların elde edilmesi için birçok konuya özen gösterilmektedir. Bunlar arasından başlıca faktörler aşağıda olduğu gibidir;

  1. Boyaya eklenen yardımcı eklenen maddeler, bunların özellikleri ve miktarı
  2. Kaynama süresi
  3. Boyamaya başlanan zamanda su sıcaklığı
  4. Boya maddesinin az ya da çok olması
  5. Kullanılan suyun sertliği ya da yumuşaklığı
  6. Boyanacak yünün temizliği

Doğal kök boya günümüzde 4 mevsim yapılmaz. Zira belirli dönemlerde yetişen bitkilerden yararlanılmaktadır. Söz konusu mevsimler geldiğinde bunlardan yararlanarak üretim yapılır. Lakin hemen yapılamayıp kurutmak da tercih edilebilir. Böylece istenen zamanda yapılabilir. Üretim süreci her renkte aynı olup şöyledir;

  1. Kök boya için istenen miktarda bitki toz haline getirilir.
  2. Mordanlaşmış ip ile toz aynı sırada kazana katılır.
  3. 70 dereceye ulaşana kadar en kısık ateşte devamlı karıştırılır.
  4. Su ısındıkça bitkinin yapısındaki boyar maddeler suya geçer. Böylece yün de boyanmış olur.
  5. İstenen sıcaklığa ulaştığı zaman ateşten alınır.
  6. Yün ipler suyun içinde 24 saat bekletilir. Sonunda sabun ile yıkanarak kuruması içi asılır.

Tüm bu işlemlerin sonucunda doğal kök boya da elde edilir. Böylece elde edilen yünlerden de halılar, özel tezgahlarda dokunur. Böylece kök boya ile imal edilmiş halılar ve kilimler ortaya çıkar. Bunlar farklı modellerde ve boyutlarda görülebilir.

Kök Boya Kullanılan El Dokuma Halılarda Hangi Bitkiler Vardır?

Doğal kök boya farklı bitkilerden elde edilmektedir. Söz konusu bitkilerden bazıları sağladıkları renkler ile birlikte aşağıda olduğu gibidir;

  1. Ceviz Ağacı: Farklı tonlarda kahverengi elde edilebilmektedir.
  2. Doğu Çınarı: Kırmızı renk elde edilebilmektedir.
  3. Ebegümeci: Yaprakları kaynatılarak yeşil renk elde edilmektedir.
  4. Haşhaş Çiçeği: Yaprakları eflatun renginde kullanılmaktadır
  5. Meyan Kökü: Sarı boya elde edilebilmektedir.
  6. Zerdeçal: Sarıdan kırmızıya kayan renkler elde etmek için kullanılır.
  7. Safran: Açık mavi ve yeşil renkler elde edilebilmektedir.

Bunların dışında da doğal kök boya elde edilebilmektedir. Her biri halıların dokunmasında kullanılabilir. Dolayısıyla kök boya düşünülenin aksine sadece kırmızı değil, farklı renkleri elde etmek için de yararlanılır.

Böylece zevkiniz ne olursa olsun, uygun bir kök boya rengi bulmanız mümkündür. Halılarınızı böylece güvenilir bir şekilde almanız mümkündür.

Kök Boya Avantajları Neler?

Doğal kök boya yapısında bitkiler bulundurduğu için sağlık sorunlarına neden olmaz. Dolayısıyla sentetik boyalar gibi insan sağlığına zararlı değildir.

Bunun yanı sıra anti-inflamatuar özelliği vardır. Bu yönüyle eklem ağrısı, kızarıklık, şişme ve artrite yardımcı olabilir. Ayrıca dekoratif olarak da güzel bir görünüm sergiler. Doğal olduğu için evinizle mükemmel bir uyum taşımaktadır.

Doğal yapılı olması sebebiyle ne kadar yıkarsanız yıkayın boyasında bir akma gözlemlenmez. Ayrıca güneş ışında durduğunda solmalar meydana gelmez. Dolayısıyla tamamen güvenilir ve güçlü yöntemleri vardır.

Böylece doğal kök boya ile yapılan bir halı uzun yıllar boyunca güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Ne kadar yıkarsanız yıkayın, her seferinde sonuçlarını koruyabilir.

Bloga dön