El Dokuma Halı Nasıl Yıkanır?

El dokuma halılar hem sağlıklı olmaları hem de dayanıklı yapıları ile son zamanlarda trendler arasındadır. Ancak tüm halılar gibi temizliğinin doğru yapılması önemlidir. Eğer yanlış bir temizlik yaparsanız, bunun olumsuz bazı sonuçları doğacaktır.

Bu bakımdan ilk olarak makineye atıp atamayacağınız bilinmelidir. Her ne kadar sorun olmayacağı düşünülse de ¬kesinlikle atılmaması gerekir. Zira bu durum halıya zarar verebilir. Geleneksel yöntemleri kullanarak evde yıkamanız mümkündür.

Burada bilindiği üzere ilk olarak şampuan dökmeniz, bunu su ile köpürttükten sonra su dökerek temizlemeniz yeterlidir. Ancak vakit kaybetmeden şampuanı iyice uyguladıktan sonra hemen almanız gerekir.

Vintage Halı Nedir? Vintage Tarzı Halı Nasıl Olur? Yazısı da ilginizi çekebilir.

Durulama suyu da aynı şekilde bekletilmemelidir. Aksi durumda halıda ciddi sorunlar meydana gelebilir. El dokuma halı nasıl yıkanır konusunda farklı çözümleriniz de vardır. Ne var ki bir halı yıkama firması, size en iyi çözümleri almanızı sağlar.

Vakumlamak

El dokuma halıları nasıl yıkanır sorusuna verilebilecek birçok cevap vardır. Bunlardan bir tanesi de vakumlamadır. Böylece değişen vakum yönü sayesinde elyaflara zarar vermeden derinlemesine temizlenir. Yine de vakumun yüksek bir yüksekliğe sahip olduğundan emin olmanız önerilir.

Ancak bu süreçte dikkatli olmanız, yavaş hareket etmeniz şarttır. Hızlı hareketler halılarınıza zarar verebilir. Zira aşırı derecede vakumlama yapmak, doğal lif yünlerini de alacaktır. Ayrıca güçlü bir vakumunuz bulunsa bile dipte bulunan tüm pislikleri almak mümkün olmayabilir.

Sallamak

Bunun için çözümlerden bir tanesi de sallamak ya da silkelemektir. Böylece halının kirlerini temizlemeniz mümkündür. Sadece 30 saniye gerçekleştirmeniz yeterlidir. Her ne kadar kullanışlı gibi dursa da halının içine işlemiş olan pislikleri sallayarak yok etmeniz mümkün değildir.

 

Bu işlem sadece yüzeyde bulunan veya yüzeye yakın tozları almanıza yardımcı olur. Büyük partikülleri de aynı şekilde temizleyebilir. Lakin küçük olanları yok etmek mümkün olmayabilir.

Karda Bırakmak

Her ne kadar Türkiye’de bilinmese de halıları karda bırakmak, adından da geleneksel yöntem ile silkelemek Rusya’da hala kullanılan bir yöntemdir. Bu teknik karın, halıda bulunan kir parçacıklarını donduracağı düşüncesine dayanır.

Böylece partiküller daha kuru hale geleceği için silkeleyince, normal halı sallamaya göre daha iyi sonuçlar alınabilir. Ancak bu yine de yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra halı karda kalacağı için normale göre daha ağır olacaktır. Böylece arabanız yoksa, arkadaşlarınız da bulunmuyorsa büyük problemler doğurur.

Ayrıca normal kar da yeterli değildir. Zira donma noktasının altında, yani 0 derecenin aşağısında bir sıcaklık gerekir. Zira aksi durumda kar eriyecek, böylece halınızı da ıslatacaktır. Ancak donma noktasının altındaysa çok soğuk olacağı için erimeden size çözüm sunabilir.

Profesyonel Çözümlerden Yararlanmak

El Dokuma Halı Nasıl Yıkanır?

Bunun için deneyebileceğiniz yöntemler oldukça geniştir. Sallamak, karda bırakmak, normal şekilde yıkamak ya da halıya sert bir şeyle vurmak çözüm gibi durabilir; ancak hepsi sadece yüzeysel sonuçlara sahiptir.

Halıların derinine giren partikülleri sallayarak ya da vurarak çıkartmanız mümkün değildir. Bunun bir sebebi de kısa süre sonra yorulacağınız için etkisini kaybedeceğidir. Ayrıca geleneksel halı yıkama da tehlikelidir.

Zira halının tipine ve modeline uygun bir şampuan kullanmıyorsanız halıya zarar verecektir. Böylece bir süre sonra eski canlılığı ortadan kaybolacak, hatta boyaya da zarar gelecektir. Ayrıca geleneksel bir yıkama işlemiş bir lekeyi çıkarmada her zaman yetersiz kalır.

Kullanılan suyun sıcaklığı yeterli olmadığı, şampuan da verimli şekilde kullanılmadığı için halının içindeki mikroplar da yeteri kadar temizlenmez. Dolayısıyla geleneksel yıkama hiçbir zaman kesin anlamda çözümler sunmaz.

Bu nedenle el dokuma halı nasıl yıkanır diyorsanız, hem güvenilir hem de kesin sonuçlar elde etmek için özel firmalar daha iyi çözümler sunmaktadır. Söz konusu firmalar halıların türüne göre özel şampuanlar kullanarak çalışmaktadır. Her halı önce incelenmekte, neler yapılacağı anlaşılmaktadır.

Böylece halınıza daha ayrıntılı bir temizlik yapılması sağlanır. Üstelik halınızı götürmeniz/almaya gitmeniz de gerekmez. Eğer telefon ederseniz sizden gelip alacaklardır. Tüm işlemler tamamlanıp, halınız kuruduktan sonra size geri getirecektir. Ardından da yalnızca sizin nerede kullanılıyorsa oraya sermeniz gerekir. Bu sayede daha temiz ve hijyenik halılar elde edilebilir.

Bloga dön