El Dokuma Halı Nasıl Saklanır - Muhafaza Edilir?

El dokuma halı nasıl saklanır? Her ne kadar halılar 7 gün 24 saat, yılın her günü kullanılsa da bazı durumlarda kişiler uzun süreli seyahate çıkabilir. Tatiller, iş yolculukları bunlardan sadece bazılarıdır. Evde olunmadığı sürece halıların açık olması tozlanmasına neden olacağı için toplamak şarttır. Böylece daha temiz ve hijyenik bir şekilde saklanabilir.

Peki, bunun saklaması nasıl yapılır? El dokuma halıları fabrika çıkışlı olanlar gibi kısa sürede yapılmaz. Her bir ilmek ayrı dokunduğu için dayanıklılığı da kat kat fazladır. Ancak bu durum halıyı özen göstermeden kullanabileceğiniz anlamına gelmez.

Bu nedenle evden çıkmadan önce halı nasıl saklanır bilmeniz, buna göre gerekli işlemleri yapmanız önerilir. Böylece daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkündür.

El Dokuma Halı Makinede Yıkanır Mı? Yazısı da ilginizi çekebilir.

El Halısı Nasıl Saklanmalı?

El dokuma halısı nasıl saklanır oldukça kolay işlemleri kapsar. Bu nedenle zorluk çekmeden gerçekleştirebilirsiniz. Adım adım şunları takip etmeniz gerekir;

  1. Halı üzerinde yer alan tüm iplikleri kesin.
  2. Halıyı güzel bir rulo haline getirin. Açılmaması için naylon bir poşet içine yerleştirin.
  3. Poşeti kapatmadan içine sabun ve naftalin yerleştirin. Böylece güzel kokabilir ve çürümesi de önlenebilir. Ayrıca başta güveler olmak üzere böcekler naftaline gelmez. Bu nedenle zarar da vermez.
  4. Halıyı güneş almayan bir ortamda, oda sıcaklığında korumaya alın.

Bu süreçte sadece halıyı katlamamak gerektiği unutulmamalıdır. Bu durum kalıcı şekil bozukluları ile sonuçlanabilir. 

Eğer maddelere dikkat ederseniz, böylece halınız çok uzun bir süre boyunca sorunsuz şekilde korunabilir. Eve geldiğinizde tekrar kullanmak için çıkarmanız mümkündür. Eğer hemen sermeden önce havalandırırsanız, güzel bir şekilde kullanabilirsiniz. 

El Dokuma Halısı Ambalaj Yapılmadan Yıkanmalı Mı?

Eğer evde uzun süre olmayacaksanız, halıyı ambalaj yaparak korumaya almak tavsiye edilir. En iyi sonuçları almak istiyorsanız önceden güzel bir şekilde süpürmeniz gerekir. El dokuma halısı nasıl saklanır için buna dikkat ederek daha temiz ve hijyenik sonuçlar alabilirsiniz.

Ayrıca profesyonel bir firmaya vererek halıyı ayrıntılı bir şekilde temizletmek de mümkünde tavsiye edilir. Bu iki yöntem ardından ambalajlamak, halınızı çıkardığınızda daha da temiz olmasına yardımcı olacaktır. 

Halılara Bit ve Güve Gelir Mi?

Halı nasıl saklanır konusunda en dikkat etmeniz gereken konulardan biri bit ve güvelerdir. Zira bu canlılar halılara büyük zararlar verebilir. Dolayısıyla bunlar için gerekli önlemler alınmalıdır. 

Eğer halıyı bu canlılardan korumak istiyorsanız ambalaj yapmadan önce yıkamak gerekir. Zira halı kullanılmadığı zaman bu canlılar daha kolay üreyecek, böylece daha kısa sürede zarar görecektir. Ancak önceden yıkamaya verirseniz larva ve yumurtaları ile beraber temizleyebilirsiniz. 

Ayrıca güveleri de yok edebilirsiniz. Bundan sonra ambalajlayarak daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ambalajlama sonrasında naftalini halı ambalajına atarsanız yine tüm böcekleri uzak tutabilirsiniz. 

Halılar Çürür Mü?

El dokuma halıları dayanıklı bir yapıya sahip olsa da tüm ev eşyaları gibi dikkatli ve özenli bir kullanım gerektirir. Aksi durumda yapısına zararlar gelebilir. Eğer özen gösterilmezse zaman içerisinde çürüme belirtileri gösterir.

Bunun en önemli sebebi halıya dökülen sıvıları tam olarak kurutmamak, halıyı ıslak bırakmaktır. Böylece zaman içinde yapısal zarar görür ve çürümeler başlar. Özellikle evde halı temizlendiğinde kurutma uzun süre etkili şekilde yapılamaz. Böylece bir süre sonra çürümeler de kendini gösterir.

Dolayısıyla daha etkili ve verimli bir temizlik istiyorsanız, halınıza zarar vermemeyi tercih ediyorsanız halı firmaları ile daha iyi sonuçlar alınabilir.

Bloga dön