El Dokuma Halı Alerji Yapar Mı?

El dokuma halı alerji yapar mı? Halılar günümüzde her yaşam alanında kullanılır. Daha sıcak bir zemine yardımcı olduğu gibi enerji kontrolüne de yardımcı olur. Ayrıca yerin çizilmesinin de önüne geçer. Bu işlevsel özelliklerinin yanı sıra odaya yeni bir atmosfer getirdiği için aynı zamanda estetiktir. 

Bu bakımdan halılar her evde vazgeçilmez eşyalardan biridir. Ne var ki bu durum kesinlikle bilinçsiz bir şekilde herhangi bir halıyı alabileceğinizi de göstermez. Bu durum sağlık sorunlarına yol açabilecek bir etmendir.

Dolayısıyla halı alerji yapar mı sorusuna verilebilecek yanıt evettir. Günümüzde birçok kişi hatalı bir tercih yaptığı için kendi evinde rahat edememekte, değişik halı modellerini arayarak büyük masraflara girmektedir. 

Eğer bunların yaşanmasını istemiyorsanız, el dokuma halılar bu gibi problemlere sahip olmadığı için sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmanıza izin vermektedir. Böylece bir kez satın alabilir, dayanıklı yapılarıyla uzun süre boyunca kullanabilirsiniz. 

El Dokuma Halının Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır? Yazısı da ilginizi çekebilir.

Halı Alerjisi Belirtileri Neler?

Halı alerjisi belirtileri nasıl anlaşılır? İnsanlar bir şeye alerjisi olduğunun farkında olmayabilir. Bu bakımdan alerjen etmenlerini bilmek bunlara sahip olup olmadığınızı görmenize yardımcı olur;

  1. Öksürük
  2. Geniz akıntısı
  3. Kaşıntılı cilt
  4. Burun tıkanması
  5. Kaşıntılı burun, boğaz ya da ağız
  6. Hapşırma
  7. Burun akıntısı
  8. Kızarık, sulu ya da kaşıntılı gözler

Bu maddelerin biri ya da birkaçı sizde görülüyorsa alerjen belirtisidir. Şayet bunlar evde yaşanıyorsa, etrafta polenler bulunmuyorsa ve yeme-içme alışkanlıkları değiştirilmemişse halı alerjisi belirtileri anlamına gelir.

Zira halılar her gün yoğun olarak kullanılan ev eşyaları arasındadır. Bu durum toz tutacağı ve kirleneceği anlamına gelir. Böylece kısa süre içerisinde alerjen belirtilerine giden yolu da açabilir. 

Halıların Alerji Yapmaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli? 

Peki, halı alerjisi belirtileri olmaması için nelere dikkat edilmelidir? Eğer sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız halılarda nelere dikkat etmeniz gerektiği bilinmelidir. Bunlardan başlıca olanlar aşağıda olduğu gibi sıralanabilir;

  1. Halılar her fırsatta havalandırılmalıdır.
  2. Halılar rutubetli bir yere serilmemelidir. Ayrıca odada da nem, rutubet olmamalıdır. 
  3. Halıya bir sıvı dökülürse fark edildiği gibi silinmelidir. 
  4. Halı haftada minimum 2 kez süpürülmelidir.

Ayrıca profesyonel halı temizleme yardımı da alınmalıdır. Zira evde yapılan temizlik yüzeysel kalmaktadır. Böylece sadece kirlerin ve tozların daha altlara gitmesine yol açar. Böylece defalarca yıkansa bile tozlar ve kirler altta kalacağı için halı alerjisi belirtileri yine de görülebilir.

Tüm bunlara dikkat ederseniz, daha hijyenik ve sağlıklı halılara sahip olabilirsiniz.

El Dokuma Halı Alerji Yapar Mı?

Peki, el dokuma halı alerjen mi? Halıların alerjen olmasının tek sebebi temizlik kurallarına dikkat etmemek değildir. Eğer halınız fabrikadan çıkmışsa, her hafta temizlemeye verseniz bile yine de evin içinde alerjinin devam ettiğini görebilirsiniz. Bunun sebebi kirlilik değil halının malzemelerinde saklıdır.

Zira fabrikasyon çıkışlı olan halılarda birinci sınıf malzeme kullanılsa da bile sentetik maddeler, kimyasal boyalar yer alır. Bu da bazı kişiler için başlı başına bir alerjen olabilir. 

Eğer bu gibi durumları önlemek istiyorsanız, el dokuma halı modelleri size en iyi çözümleri sunar. Zira bunlar el emeği ile imal edildiği için sentetik malzeme bulunmaz. Renkleri de bitkilerden elde edilen kök boyalar ile yapılır. Dolayısıyla kimyasal boya da yer almamaktadır.

Tüm bunlar sayesinde el dokuma halılar, daha hijyenik bir ortam sunar. Temizlik kurallarına da dikkat edilmesiyle alerjiden uzak bir yaşam alanı elde edilebilir.

Bloga dön